‘Lekker online bestellen en terugsturen wat je niet wilt houden’

‘Lekker online bestellen en terugsturen wat je niet wilt houden’

Zelf hebben wij ons er ook regelmatig schuldig aan gemaakt. Met name bij de fast fashion ketens: achteraf betalen voor wat je wel hebt gehouden en de rest hoppatee retour. Makkelijk toch?

Maar wist je dat dat ‘gewoon weer op de post’ doen, best wel wat impact heeft? Wij Nederlanders blijken meester te zijn in het terug sturen van online bestellingen. Maar liefst 55% van onze kleding wordt online aangekocht en daarvan gaat de helft (!!) weer retour.

Niet alleen het verpakkingsmateriaal en de dubbele transportkosten (én bijkomende uitstoot) zijn dingen waar we niet zozeer bij stil staan. Waar je met je goede gedrag denkt de kleding netjes terug te sturen naar de retailer, blijkt dat het grootste gedeelte van die retouren gewoon wordt vernietigd.  Geen grap! Koop en retourneer je iets via een fast fashion webwinkel, dan belandt dit vaak op de vuilnisbelt of in een vervuilende verbrandingsoven. Terwijl deze items nog met gemak aan iemand anders verkocht hadden kunnen worden. Bizar toch?

Met Leo & Libra proberen wij op diverse manieren ons steentje bij te dragen aan een duurzame industrie. Dat is niet heel makkelijk, want we zijn maar klein, maar toch is het beter dan niets!

De items die wij zelf ontwerpen, laten we in kleine aantallen produceren. Dat betekent wel hogere inkoopkosten per kledingstuk maar minder in het magazijn en een snellere doorlooptijd. We hebben nauw contact met het atelier waar de kleding wordt geproduceerd.

Qua verpakkingsmateriaal doen we ons best om dit zo duurzaam mogelijk te doen, maar wél zo dat het past bij wat wij willen uitstralen. Want het is tenslotte ook een cadeautje aan jezelf als je een Leo & Libra item koopt!

Ons retourbeleid is ook anders dan bij de grote winkelketens. Zo doen we niet standaard een geprint retouretiket bij je bestelling. Scheelt drukkosten en is vaak helemaal niet nodig. Wil je toch iets terug sturen? Dat is geen probleem, neem dan even contact met ons op en dan maken we dit alsnog voor je aan. We vinden het belangrijk en leuk om persoonlijk contact te hebben met onze klanten, dus hebben liever dat je op voorhand advies vraagt over de maatvoering of andere zaken. Bestellingen boven de €50,- versturen wij zonder bijkomende kosten. Retourzendingen zijn echter voor eigen rekening. Waar mogelijk brengen we de bestellingen ook nog eens zelf bij onze klanten langs.

Alle items die retour komen worden door ons persoonlijk geïnspecteerd. Juist doordat we contact hebben over de retouren, kunnen we deze kleding vaak nog wél verkopen en hoeft het niet in de vuilnisbak!

En wist je dat onze Essentials jurken zo tijdloos zijn dat je ze jarenlang kunt dragen? De eerste jurken die wij in 2019 hebben uitgebracht, dragen wij zelf nog steeds en zien er als nieuw uit. Dat is pas duurzaam (en niet zo commercieel van ons 😉)

Heb je tips of tricks voor ons, laat het gerust weten!

 

Leave a comment

Please note, comments need to be approved before they are published.